Badem Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Badem Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Badem yağı, bitkisel yağlar arasında içinde E vitamini bolca bulunduran yağdır. Badem yağı, halk arasında birçok alanda kullanılmakta ve oldukça yarar sağlamaktadır. Ayrıca badem yağının bilinen iki türü bulunmaktadır. Bunlar halk arasında tatlı badem yağı ve acı badem yağı olarak adlandırılmaktadır. Belirttiğimiz üzere hayatın birçok alanında yer alan bu bitkisel yağ kozmetik alanında da oldukça yaygın kullanılmaktadır. Kozmetik alanında kullanılan badem yağının özellikle tatlı badem yağı olmasına dikkat edilmekte ve tercih edilmektedir.

Badem yağının bilinen yararlarının dışında bilinmeyen bazı özellikleri de bulunmaktadır. Bunların en başta geleni; badem yağı, protein açısından piyasada bilinen birçok yağa oranla daha yoğun ve zengin protein içermektedir. Örneğin fındık yağının protein açısından bilinen değerinin aksine badem yağında daha yoğun ve zengin protein bulunmaktadır.

Badem yağının elde edilmesinde kullanılan yöntemler de farklılık göstermektedir. Genelde elde edilen bitkisel yağlar soğuk pres yöntemi kullanılarak elde edilmekte ve piyasaya sunulmaktadır. Soğuk pres uygulamasında ısıl işlem görmemesi sebebi ile bu yağlar besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadır. Bu yöntem ile belli teknikler sayesinde sıkılan bademlerin çekirdekleri ezilerek yağ elde edilmektedir.

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?
  • Badem yağı deri yüzeyine teması sonucunda çevresel tehlikelere karşı bir kalkan oluşturur ve cildi korur.
  • Protein ve diğer vitamin, mineraller açısından oldukça zengin olan bu yağ kalp için bulunmaz bir bitkisel destek ürünüdür.
  • Bilinen faydalarının dışında protein, potasyum açısından zengin olan badem yağı, kolesterol hastalarının birincil beslenme planlarında yer almaktadır.
  • Günlük, düzenli bir şekilde tüketilen bu bitkisel yağ sindirimi kolaylaştırmak amacı ile kabızlık sorunu yaşayan hastalar tarafından tercih edilmektedir.
  • İçinde bol miktarda Omega 3 bulundurduğu için kişinin dikkat, bellek ve düşünme süreçlerinin fonksiyonlarını arttırmak amacı ile kullanılmaktadır.
Badem Yağı Kullanım Alanları ve Kullanım Şekilleri
  • Kozmetik ürünlerin yapımında kullanılan badem yağı kişilere doğal ve besleyici ürünler kullanmasında uygun ve faydalı seçimler sunmaktadır.
  • Günlük hayatta ulaşımı ve uygulaması kolay olan bu bitkisel yağ saç bakımında, kaş ve kirpik bakımında, tırnak etlerini yumuşatmada, masaj yapımında, ciltte kuruluk ve çatlak sorunlarını önlemede, bebek pişiklerinde, erkeklerin bıyık ve sakal bakımında, kafa derisi hastalıklarında, cildi ve saçı nemlendirmek için içinde bulunan yağ asitlerinden ötürü onarıcı, besleyici ve koruyucu olarak tercih edilmektedir.
  • En fazla tercih edilen alanlardan biri olan cilt ürünleri içerisinde bulunan bu yağın amacı cilde nem ve esneklik kazandırma, hücreleri yenileme, soğuk ve çevresel tehditlere karşı ciltte kalkan oluşma, cilde uygulanacak olan diğer kozmetiklerin verimini arttırması ve cildi daha genç ve daha canlı göstermesi amaçlanmıştır.
  • Badem yağının gece göz altına sürülmesi sonucu ile göz altı halkalarının azalmasına katkısı olduğu bilinmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki cilde sürülen badem yağı güneş ışığı ile etkileşime girmemeli uygulamalar geceleyin olmalıdır.
  • Badem yağı saç bakımında çok sık tercih edilir hem saça nem ve canlılık kazandırmak hem de saça uygulanacak olan ısıl işlemlerin vereceği zararı en aza indirgemektir.
  • Badem yağı sedef hastaları ve egzama hastaları için kurtarıcı bir yağ olarak da bilinmektedir. Bu hastalıkların doğal bir sonucu olan kuruma ve deride dökülme semptomlarını en aza indirmek için deri yüzeyine badem yağı sürülmelidir. Bu bitkisel yağ deri dökülmelerine ve deri kurumalarına nem açısından büyük yarar sağlamaktadır.
  • Ayrıca badem yağı, kişinin yanık sonrası oluşan deri yüzeyindeki kararmalara, yanığın etkisi sonucu deride oluşan kuruluğa ve iyileşme sürecine büyük katkıda bulunur. Yanan bölgeye temiz bir el ile uygulanan badem yağı deriyi nemlendirmekte ve iyileşme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Badem yağının bilinen bu yararlarından yüksek düzeyde faydalanmak için temin ettiğiniz badem yağlarının nasıl elde edildiğine, içeriğine ve doğal oluşuna dikkat edilmelidir.

Badem Yağı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni